Nestává se mi příliš často, abych souhlasil s Andrejem Babišem, o to větší radost a vzrušení cítím teď, když se to stalo a já mohu dát vicepremiérovi, ministru financí a předsedovi hnutí ANO plně za pravdu.

Když Andrej Babiš říká, že se proti němu spojují v široké, poněkud nesourodé alianci politici tradičních stran, vládních i opozičních (až na prezidenta Miloše Zemana, samozřejmě), má pravdu.

A má taky pravdu, když tvrdí, že nová podoba zákonů o střetu zájmů nebo financování politických stran, ať už odhlasovaná, nebo těsně před schválením, je namířena proti němu. Samozřejmě že je to "lex Babiš", co jiného by to bylo.

Když se na ty paragrafy podíváte, musí vám to být jasné. Fyzická osoba nebo firma nesmí politické straně věnovat víc než tři miliony korun.

Strana nesmí přijímat půjčky od fyzické osoby.

Člen vlády nesmí vlastnit média.

Člen vlády fakticky nesmí vlastnit víc než 40 procent obchodní společnosti.

Firmy člena vlády se nesmějí účastnit soutěže o státní zakázky.

Chybí už jenom paragraf, že do sněmovny nesmí kandidovat člověk, jehož křestní jméno začíná na A, příjmení na B, nenarodil se v České republice a bydlí v Průhonicích.

Po tomhle výkonu už nejde couvnout. Definitivně máme dvě koalice. Jednu vládnoucí (ČSSD, ANO, lidovci), která má ve sněmovně na papíře pořád ještě 111 poslanců.

A pak tu druhou, "protibabišovskou", která má hlasů momentálně 105 (ČSSD, lidovci, TOP 09, ODS).

Což je trochu schizofrenní, přiznejme si. Nejde to dlouho, hlasovat proti Babišovi a vládnout s ním, schvalovat rozpočet, který obsahuje dotace pro jeho firmy, a zároveň ho od nich odřezávat.

Respektive jde to, protože politika není z principu mistrovství světa v zásadovosti, ale tohle už je docela výjimečná situace.

Možná i bod zlomu. Jen není úplně jasné, na kterou stranu se to pak může zlomit.

Mysleli jsme to jinak

Pokud bude nová podoba zákona o střetu zájmů schválena, Andrej Babiš se prý poradí, jestli nové paragrafy namířené proti němu náhodou neporušují ústavu, která například zaručuje právo na majetek.

Když to řekne Andrej Babiš, povinnou reakcí by přece měl být lehký výsměch. Co si to dovoluje?! Chlapík, který pozvedl definici "střetu zájmů" do výšin, které jsme si nedovedli ani představit, i když byla naše představivost vytrénována pro opravdu extrémní situace?

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se