Do Sýrie v těchto dnech odcestovala delegace čtyř poslanců českého parlamentu. V plánu mají setkání se svými syrskými protějšky i ministrem zahraničí vlády Bašára Assada. Jeden z nich, poslanec Holeček (ODS) se nechal slyšet, že se jede do Sýrie podívat, aby poznal situaci na vlastní oči. Nelze přitom dohledat jediné vyjádření, které by prokazovalo, že by se k tématu války v Sýrii v minulosti vyjadřoval, naopak je členem sněmovní protiuprchlické platformy. S velkou pravděpodobností tak svou neinformovaností bude jen hrát roli užitečného idiota režimu Bašára Assada.

Kromě poslance Holečka se do Sýrie vydali i Zuzka Bebarová-Rujbrová a Leo Luzar z KSČM a Ivana Dobešová z hnutí ANO. Všechno přední zastánci lidských práv a humanity, jen co je pravda. 

Je možné, že nějaká cesta nějakých politiků do Sýrie by mohla něčemu pomoci. Určitě ne ale tahle partička. Civilistům v Sýrii pomůže silný mezinárodní tlak na zastavení bojů a vytvoření humanitárního koridoru, nikoli mezinárodní kutilství čtyř českých zákonodárců. Je velmi smutné, že jejich oficiální cestu schválila většina poslanců a poslankyň ve sněmovně.

A pokud chtějí svou cestu omouvat tím, že do Sýrie vezou humanitární pomoc, tak tak se tam může dostat i bez poslaneckého doprovodu a bez setkání s ministrem vlády, která vraždí vlastní obyvatelstvo.