Zákon o rozšíření pravomocí ombudsmanky vyvolal ve sněmovně protesty z mnoha stran, a proto jej Chvojka stáhnul. Projekt Hate Free vyvolal na internetu širokou diskusi, a proto je potřeba jej zrušit. Dočkáme se díky podobné logice od ministra pro lidská práva také například zrušení našich závazků v oblasti azylu, protože se o migraci v poslední době vede bouřlivá celospolečenská diskuse?

Je paradoxní, že ministr Chovanec útvar pro boj proti dezinformacím zakládá, jeho kolega Chvojka naopak přišel s nápadem obdobnou a již fungující věc zrušit. Je přitom zjevné, že vyvracení lživých zpráv a internetových hoaxů, stejně jako občanské vzdělávání ke kritickému myšlení a toleranci je potřeba více než kdy jindy.

Samozřejmě, u každého projektu placeného z veřejných peněz je velmi potřebné pravidelně revidovat, zda plní svůj účel a zda není potřeba jeho fungování nějak upravit. Začít ale diskusi o potřebných změnách rovnou nápadem na zrušení, to o odpovědném přístupu ministra Chvojky příliš nesvědčí. Leda že by se ukázalo, že tato zpráva je jen nějaký další hoax.